• Met tieners gaan woordgrapjes het langzamerhand overnemen van het fantasiespel. Elkaar speels en met humor de loef afsteken vinden ze vaak erg leuk. En af en toe verlies je als ouder, en dat geef je ruiterlijk toe.

  • Zoek met je tiener naar gemeenschappelijke interesses, en kies daar een gezamenlijke activiteit bij. Niets is handiger dan een terugkerende activiteit (voetbalwedstrijd/ haal-brengritje/ filmavondje/ gamemoment/ ladiesnight) waarbij je elkaar langs je neus weg kunt spreken of balletjes kunt opgooien.

  • Laat je tiener je uitleggen hoe je moet gamen. Zet hem of haar in de positie om jou uit te leggen hoe het werkt en leer in je eigen tempo hoe je Lara Croft of elke andere gameheld verslaat. Je tiener wéét het ook beter dan jij. Hij of zij geniet van jou meenemen in zijn wereld.

  • Veel ouders maken afspraken over beeldschermtijd: hoeveel tijd per dag mag er achter de TV, laptop, smart Phone en de spelcomputer worden doorgebracht. Beeldschermen vlak voor het naar bed gaan is niet handig, daar wordt je niet lekker rustig van, net zo min als veel beeldschermen vóór je huiswerk af is.

  • Lang niet alles wat je intensief onderneemt en met passie doet omdat je het leuk vindt, is een verslaving. Zolang het goed gaat op school, jongeren hun sociale afspraken nakomen, af en toe blijven bewegen en ook interesse blijven houden in andere dingen, is er geen sprake van verslaving.

  • Gamen vergroot de oplossingsvaardigheid, zorgt voor verbetering van dyslexie en vergroot de creativiteit, zoals verhalen schrijven en tekenen. Jonge kinderen die veel gamen zijn socialer en hebben beter ruimtelijk inzicht. Kinderen die veel gamen zijn vaak beter in Engels, hebben een betere oog-hand coördinatie, kunnen beter samen werken en hebben meer doorzettingsvermogen.

  • Spelen met de zintuigen helpt je kind de aandacht te richten en in het hier-en-nu te zijn. Daar kan geen yogacursus of meditatie tegenop.

  • Veel kinderen vinden het lastig om een gesprek te voeren, zoals volwassenen dat doen. Mogen tekenen en mogen wiebelen helpt om de aandacht te richten en de spanning wat weg te werken.

  • Samen opruimen hoort bij samen spelen. Bij tieners helpen concrete vragen vaak beter: ‘Wil je de gameboy aan de oplader leggen? Hang de badmintonrackets maar aan het haakje’