Veranderingen in 2015

 

Veranderingen in de zorg – wat verandert er bij Jeugd ggz?

In 2015 verandert er veel op het gebied van de zorg voor kinderen en jongeren. Dat heeft alles te maken met veranderingen in de Jeugdwet: de zorg voor jeugd en kinderen is vanaf 1 januari 2015 de verantwoordelijkheid van de gemeente waar u woont.

 

Dus:

in 2014 werd de behandeling door Jeugd ggz nog vergoed via uw zorgverzekering.

In 2015 worden de behandelingen door Jeugd ggz vergoed door uw gemeente.

 

Dat betekent dat Jeugd ggz de kosten voor de behandeling vergoed krijgt van de gemeente in plaats van de zorgverzekering. Daar merk je als cliënt niets van: de behandeling gaat gewoon door en wordt gewoon vergoed.

 

Is er voor 1 januari 2015 al een verwijzing of behandeling voor Jeugd ggz?

Dan verandert er niets. De behandeling gaat gewoon door zoals afgesproken voor de periode die is vermeld in de verwijzing.

 

Word je tijdens de behandeling 18? Dan verandert er wél iets!

Als je tijdens de behandeling 18 wordt, dan stopt de behandeling niet. Maar de zorg die je nodig hebt valt dan niet meer onder de Jeugdwet, maar onder de zorgverzekeringswet. We kijken dan samen met jou hoe de behandeling kan worden voortgezet bij de ggz voor volwassenen. Hou er wel rekening mee dat er sprake is van een verplicht eigen risico.

 

 

Wat verandert er nog meer? Je kunt ook veel zelf doen!

De veranderingen in de Jeugdzorg gaan niet alleen over verzekeringen en gemeenten, maar ook over hoe we omgaan met ziek zijn en beperkingen. Meer nog dan vroeger wordt er een beroep gedaan op je eigen kracht en op de mogelijkheden van de mensen om je heen om te helpen. Als Jeugd ggz vinden wij dat een goede ontwikkeling. Je bent immers zelf ook sterk, en hopelijk heb je mensen om je heen die ook heel belangrijk zijn? Daarom zie je op onze website ook veel informatie over wat je zelf kunt doen en wat andere mensen voor jou kunnen betekenen. Maar we vinden ook dat er goede zorg moet zijn, wanneer dat nodig is.

 

Meer weten over hoe de financiering van zorg en ondersteuning verandert?

Wil je meer weten over hoe de financiering van de zorg en ondersteuning verandert? Lees dan meer informatie op hoeverandertmijnzorg.nl.

Voor meer informatie kun je natuurlijk ook altijd contact opnemen met de zorgverzekeraar of de gemeente.